Dermatolog – pregled

Dermatolog – pregled, ki ga nikakor ne smete izpustiti

Koža je naš največji organ, ki pa mu pogosto posvečamo premalo pozornosti. Zdravnik, ki skrbi za njeno zdravje, se imenuje dermatolog. Pregled, ki ga le ta opravi, pa igra ključno vlogo pri zaznavanju različnih anomalij, težav in predrakavih sprememb. Koža je hkrati odličen pokazatelj našega splošnega zdravstvenega stanja, kar pomeni, da lahko določena bolezenska stanja odkrijemo prav na dermatološkem pregledu. Poleg tega pa je potrebno poudariti zelo pomembno dejstvo – stanja in spremembe, ki jih zaznamo dovolj zgodaj, imajo veliko boljšo prognozo zdravljenja. Našteto pa je zagotovo dovolj dober pokazatelj, kako pomembno je delo, ki ga opravlja dermatolog. Pregled zato opravite takoj, ko opazite določene spremembe na koži, po priporočilu zdravnika pa tudi večkrat. Še bolje pa je, da specialistično ambulanto obiščete enkrat na leto. Pomen preventivnega dermatološkega pregleda je namreč neprecenljiv.

dermatolog pregled
1

Kako poteka dermatološki pregled

V prvem koraku se naročite na pregled pri izbranem specialistu dermatologu. V sklopu preventivnega dermatološkega pregleda se z zdravnikom pogovorite o vaših morebitnih opažanjih na koži, nohtih ali lasišču. Poleg tega pa dermatolog pregled opravi s pomočjo profesionalne opreme, ki pokaže marsikatero nepravilnost na vaši koži, ki jo prosto oko lahko hitro zgreši. Posebno pozornost je potrebno nameniti kožnim znamenjem, saj pri le teh najpogosteje prihaja do predrakavih sprememb. Po koncu pregleda se dogovorite tudi za redno spremljanje kožnih znamenj ter določite termin naslednjega pregleda ali izbranega posega. Bistveno je, da ko dermatolog pregled opravi na pacientu, lahko diagnosticira več različnih bolezni. Seveda je potrebno poudariti, da je večina dermatoloških bolezenskih stanj zgolj estetskega značaja, bistveno ne vplivajo na kakovost življenja in niso nevarna. Vendar pa se včasih zgodi, da dermatolog pregled zaključi z slabšo diagnozo – kožni rak. Slednji, v kolikor ga ne zdravimo, vodi v smrt. Pri kožnem raku gre za bolezensko stanje, ki ima najboljše rezultate zdravljenja, če je dovolj hitro odkrit. To pa je tudi glavni razlog, da zdravniki tako poudarjajo pomen preventivnih dermatoloških pregledov. Kožni rak se namreč pokaže v obliki sprememb na koži, še posebej v spremembi kožnih znamenj. Nekatere nepravilnosti lahko opazimo že sami, druge pa s profesionalno diagnostično opremo.

Vabljeni k nam na pregled

Naši specialisti dermatologi bodo pregled opravili temeljito in profesionalno. Stopite v stik z nami še danes.

Prehitite čakalne dobe v javnem zdravstvu. Potrudili se bomo, da bo od vašega povpraševanja do samega pregleda preteklo kar najmanj časa.

Profesionalna ekipa

Smo ekipa, ki dobro ve, kaj počne. Svoje delo opravljamo strokovno in zavzeto, v vaše dobro.

Hitra obravnava

Na vrsto boste prišli v najkrajšem možnem času, zato ne odlašajte, ampak se naročite.

Vaše zdravje

Najpomembnejše je vaše zdravje. Poskrbeli bomo za povrnitev zdravja vaše kože, las in nohtov.

2

Dermatolog pregled svetuje vsem

Pregled v dermatološki ambulanti se svetuje vsem osebam, ki ob samopregledovanju opazijo nenavadne spremembe ali znamenja, ki jih prej ni bilo. Vendar pa naj bi vrata dermatološke ambulante prestopil prav vsak, ki mu lastno zdravje veliko pomeni. Na tak način boste namreč poskrbeli za zdravje kože, las in nohtov, hkrati pa pravočasno odkrili bolezni, ki potrebujejo bolj specifično zdravljenje.
Še posebej pogosto bi se na obisk k svojemu dermatologu morale naročiti osebe z večjim številom znamenj, svetlopolti in vsi tisti, ki so se v preteklosti že soočali s kožnimi težavami. Edina kožna bolezen namreč ni le rak. Obstajajo tudi številne drugi, ki prav tako zahtevajo strokovno zdravniško pomoč, ki jo opravi dermatolog. Pregled, ki se opravi v sklopu preventive pa večino teh dovolj hitro zazna in bistveno izboljša uspešnost zdravljenja. Dermatolog pregled izvede tudi v primerih alergij, ki so lahko posledica uporabe napačnih kozmetičnih sredstev, hrane ali drugih vzrokov. Z obiskom zato ne odlašajte in tako poskrbite za svoje zdravje.

Kaj lahko naredite sami za zdravje svoje kože?

Največ za svoje zdravje lahko naredite sami. Poleg rednega pregledovanja kožnih znamenj in morebitnih sprememb, se izogibajte uporabi agresivnih izdelkov, ki kožo dražijo. Mila in kozmetika naj bosta blaga, izbirajte pa med izdelki, ki so dermatološko testirani. Tudi kajenje negativno vpliva na stanje kože, zato se mu poskušajte izogibati. Prav tako pa se udeležujte preventivnih dermatoloških pregledov, ki igrajo ključno vlogo pri odkrivanju hujših bolezni in njihovem uspešnem zdravljenju.

3

POGOSTA VPRAŠANJA

Če vas zanima še kakšna podrobnost o dermatološkem pregledu, preberite spodnja vprašanja in odgovore nanje. Prepričani smo, da boste izvedeli še kaj novega in zanimivega.

Cene dermatološkega pregleda se lahko razlikujejo glede na to, za kako obsežen dermatološki pregled gre. Če vas zanima konkreten cenik, vas vabimo, da izpolnete spodnji obrazec in nam pošljete povpraševanje. Odgovorili vam bomo hitro, kolikor se le da.
Na prvi dermatološki pregled v naši dermatološki kliniki ne čakate dolgo. Pozabite torej na večmesečno čakalno dobo - mi se bomo potrudili, da boste na vrsto prišli kar najhitreje. Zavedamo se namreč, da je vaše zdravje na prvem mestu, zato se ves čas trudimo, da vas tako tudi obravnavamo.
Vse diagnoze bolezenskih stanj kože, lasišča in nohtov poda dermatolog. Zelo pogosto se srečujemo z različnimi alergijami, srbečico in aknasto kožo. Dokaj pogoste so tudi različne oblike dermatitisov, ki pa velikokrat tudi zvenijo. Ljudje po pomoč v dermatološko ambulanto prihajajo tudi zaradi glivičnih okužb lasišča, nohtov in kože. Pogosto je tudi odstranjevanje znamenj, bradavic in ostalih benignih tumorjev. Dermatolog pregled opravi, da določi, ali je pri kožnem izrastku sum na kožnega raka. Na srečo gre pogosto le za estetski problem, ki ga pacient po želji odstrani.
Dejstvo je, da lahko največ za svoje zdravje naredimo prav mi sami. Poleg redne telesne aktivnosti in uživanja zdrave prehrane, moramo biti pozorni tudi na vse spremembe. Redno pregledovanje kožnih znamenj je tako tisti prvi korak v sklopu preventive, ki ga lahko naredite za svoje zdravje. Svoje telo namreč najbolje poznate, zato boste nenavadna kožna znamenja hitro opazili. Nato pa bo dermatolog pregled opravil še s pomočjo posebne naprave za natančno preiskavo kožnih znamenj in postavil končno diagnozo.
V sklopu preventivnega dermatološkega pregleda se odkrije številne težave na koži, nohtih in laseh. Na podlagi diagnoze pa se predpiše ustrezno terapijo. Prav tako pa na tak način odkrijemo bolezni, ki lahko posameznika stanejo tudi življenja. Eno takih je kožni rak. Dermatolog pregled namreč opravi s pomočjo profesionalnih aparatur, ki zaznajo tudi tiste kritične spremembe, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Najpogosteje pregleda znamenja, ki so prvi pokazatelj resnejših obolenj.   Hitro odkrita bolezen pa ima veliko boljšo prognozo. Zato je zelo pomembno, da se redno udeležujete pregledov pri izbranem specialistu.