Pregled kožnih znamenj

Pregled kožnih znamenj opravljajte redno

Dermatoskopija ali pregled kožnih znamenj je pregled, ki vam lahko reši življenje. Zavedati se je potrebno, da je kožni rak, ki ga odkrijemo dovolj zgodaj, skoraj 100 % ozdravljiv! Prvi korak k odgovornemu odnosu do našega zdravja, je spremljanje in pregledovanje pigmentnih znamenj na koži. Sami namreč svoje telo najbolje poznamo, morebitne nenavadne spremembe pa dokaj hitro opazimo. Zato vam svetujemo, da v primeru ko opazite novo pigmentno spremembo, ne odlašajte z obiskom dermatologa. Nadaljnja diagnostika, odkrivanje nevarnih sprememb in določitev ustreznega zdravljenja je namreč mogoča le s strani dermatologa. Ta v sklopu pregleda kožnih znamenj, s pomočjo posebne digitalne analize ugotovi, ali so se znamenja na vaši koži dejansko spremenila, ali je katero nastalo na novo in ali gre za zdravju nevarne spremembe.

Pregled kožnih znamenj
1

Kako poteka pregled kožnih znamenj?

Sam pregled kožnih znamenj poteka v dermatološki ambulanti, kjer vam specialist dermatolog kožo pregleda najprej s prostim očesom. Sledi zelo natančen pregled z ročnim dermatoskopom, ki znamenja presvetli in poveča ter tako močno olajša zazanvo morebitnih napak. Na podlagi pregleda in ob upoštevanju dejavnikov tveganja za nastanek kožnega raka pri vsakem posamezniku, vam dermatolog svetuje spremljanje znamenj s pomočjo posebnega digitalnega sistema. Ta analizira obstoječa znamenja, detektira spremembe in nastanek novih znamenj. Sodobne tehnološke metode so močno olajšale diagnostiko in s tem izboljšale učinkovitost samega zdravljenja. Pri digitalni dermatoskopiji se znamenja fotografirajo z namensko kamero. Nastale fotografije znamenj pa sistematično shranjujemo in jih ob vašem prihodnjem pregledu primerjamo med seboj in takoj zaznamo morebitne spremembe. Na tak način tudi skrajšamo sam proces in se, v kolikor je to potrebno, odločimo za odstranitev kritičnega znamenja.

Strokovni pregled

Smo specialisti dermatologi, ki obvladamo svoje področje. To pomeni, da vas bomo obravnavali strokovno in profesionalno.

Za pregled kožnih znamenj cena ni vrtoglavo visoka, saj pregled opravimo hitro. Je pa cena seveda odvisna tudi od samega obsega pregleda.

Preprosto naročanje

Na pregled v naši kliniki se naročite hitro in preprosto - z le nekaj kliki, zato ne čakajte.

Hitra obravnava

Po tistem, ko boste stopili v stik z nami, vas bomo kar najhitreje naročili na pregled kožnih znamenj.

Temeljit pregled

Srečanje oziroma pregled poteka v sproščenem vzdušju, pri čemer smo temeljiti in strokovni.

2

Pregled kožnih znamenj: cena in trajanje postopka

Pregled kožnih znamenj svetujemo prav vsem, še posebej pa tistim, ki sodijo v eno izmed rizičnih skupin. To so osebe z večjim številom znamenj po telesu, svetlopolti, ljudje z zgodovino melanoma v družini in tisti, ki jih je sonce velikokrat opeklo. Pregled traja različno dolgo, po večini nekje med 10 in 30 minut. Pregled kožnih znamenj (cena se razlikuje od pacienta do pacienta) je cenovno popolnoma sprejemljiv in se giblje med 50 in 150 evri. Kakšno ceno boste odšteli, je tako odvisno od obsega dermatološkega pregleda in v manjši meri tudi od izbranega ponudnika. V naši ambulanti so dobrodošli prav vsi, tako samoplačniki kot osebe s koncesijo. Pregled kožnih znamenj bomo opravili temeljito in na najvišjem nivoju.

Je za vsako znamenje potrebno 'pod nož'?

Gre za vprašanje, ki si ga zastavlja marsikateri pacient, ki pride na pregled kožnih znamenj. Temu seveda ni tako. Zahvaljujoč znanosti in sodobni tehnološki opremi, lahko pigmentnih večino znamenj odstranimo brez uporabe invazivnih kirurških tehnik. Danes največ znamenj odstranimo s pomočjo laserja, ki daje neverjetne rezultate. Nekaj se jih odstrani tudi z dermabrazijo, za določene pa je še vedno potrebna kirurška odstranitev in patohistološka preiskava tkiva. Pregled kožnih znamenj igra pomembno vlogo tako pri diagnosticiranju sprememb in določanju ustreznega postopka odstranitve, kot pri varovanju zdravja. Pravočasno odkrite (rakave) spremembe na koži so namreč v večini primerov ozdravljive in kasneje ne vplivajo na kakovost življenja pacienta.

3

POGOSTA VPRAŠANJA

Vas zanima še več podrobnosti? Pripravili smo vam seznam pogostih vprašanj, ki nam jih zastavljajo naše stranke, in seveda odgovorov nanje.

Znamenje odstranimo, če pri pregledu ugotovimo, da je to sumljivo oziroma nevarno. Če torej znamenje predstavlja neko tveganje za kožnega raka, bomo znamenje odstranili bodisi lasersko bodisi kirurško, kar je seveda odvisno od samih značilnosti posameznega znamenja.
Na splošno si je treba kožna znamenja že doma pregledovati redno, kar pomeni, da bodite ves čas pozorni na morebitna nova znamenja ali spremembe obstoječih. Pregled pri specialistu je priporočljiv vsaj enkrat letno, tisti, ki ste za znamenja dovzetnejši oziroma jih imate po telesu več kot 50, pa pogosteje.
Ljudje smo si med seboj različni – tako poznamo tudi različne tipe kože, med katerimi so določeni bolj nagnjeni k spremembam kot drugi. Seveda velja opozoriti, da naj bi se preventivnih dermatoloških pregledov redno udeleževali prav vsi, določeni pa še toliko pogosteje. Posebno previdni morajo biti tisti, ki so v preteklosti že imeli ugotovljen melanom ali pa je bil ta ugotovljen pri enemu od ožjih družinskih članov. Prav tako morate biti pozorni vsi tisti, ki imate na koži nadpovprečno število kožnih znamenj (več kot 50), ste bili pogosto izpostavljeni soncu in bili opečeni, imate svetlo polt, na soncu vas hitro opeče in ne porjavite ter imate na koži pigmentna znamenja, ki v premeru merijo več kot 6 mm.
Večina kožnih znamenj na naši koži je popolnoma običajnih in razen estetskega problema ne predstavljajo večje težave. Dobro pa je, da svoja pigmentna znamenja poznate in jih spremljate. Spremembe znamenja so namreč jasen znak, da lahko znamenje postane nevarno. Pri pregledovanju si pomagajte z ogledalom in bodite posebej pozorni, kadar opazite, da je znamenje spremenilo barvo, je brez poškodbe ali drugega razloga zakrvavelo, pordelo, nabreklo ali postalo na površini belkasto, se znamenje veča ali se je spremenila debelina znamenja, znamenje srbi, peče ali ga občutite kot tujek ali pa je nastalo na novo. Diagnoze si ne postavljajte sami, ampak v najkrajšem možnem času obiščite dermatologa.
Pregled kožnih znamenj (cena je odvisna od obsega samega pregleda) zajema analizo prav vseh sprememb na vaši koži in lahko traja različno dolgo. Od tega pa je tudi odvisen končni znesek, ki ga boste odšteli za pregled kožnih znamenj – cena pa se giblje nekje med 50 in 150 evri. Pregled lahko seveda opravite tudi na zdravniško napotnico, v tem primeru stroške krije vaše zdravstveno zavarovanje.