Odstranjevanje znamenj

Odstranjevanje znamenj na strokoven način

Za odstranjevanje znamenj se ljudje odločajo iz takšnih ali drugačnih razlogov. V večini primerov gre za estetsko motečo zadevo ali pa znamenje raste na neugodnem mestu na koži, kjer posameznika moti. V določenih primerih pa je znamenje potrebno odstraniti zaradi različnih sprememb, ki bi sicer lahko vodile v razvoj kožnega raka. Na tem mestu je zato potrebno poudariti pomen rednih preventivnih dermatoloških pregledov, ki so edini način za ustrezno diagnostiko in določitev zdravljenja. Danes je najpogostejša metoda lasersko odstranjevanje znamenj, ki prinaša številne prednosti – ena teh je zagotovo odsotnost večjih brazgotin po postopku. V nekaterih specifičnih primerih pa je potrebna kirurška odstranitev znamenja, predvsem takrat, ko govorimo o kritičnih in predrakavih spremembah.

Odstranjevanje znamnej
Lasersko odstranjevanje znamenj

Zakaj se odločiti za lasersko odstranjevanje znamenj?

V medicini je danes na voljo več različnih oblik odstranjevanja maternih znamenj. Najbolj klasična metoda je kirurška odstranitev znamenja, vedno bolj priljubljena pa je laserska odstranitev znamenja (cena se razlikuje glede na velikost, globino in lokacijo znamenja) in dermabrazija (brušenje). Način odstranitve določi zdravnik po pregledu. To je odvisno od vrste, lokacije in velikosti znamenja ter od želja osebe. Lasersko odstranjevanje znamenj je med ljudmi priljubljeno iz več različnih razlogov, kot so neinvazivnost, hitro opravljen postopek in skoraj nično brazgotinjenje kože. Ravno zaradi slednjega je odstranjevanje znamenj z laserjem najpogosteje uporabljena metoda pri znamenjih na obrazu, kjer si večjih brazgotin že zaradi estetskih razlogov ne moremo dovoliti. Poleg tega pa gre za popolnoma varno metodo, ki je neverjetno učinkovita. Z medicinskim laserjem rokuje usposobljena oseba, ki vam svetuje vse od prvega pregleda do odstranitve. Na voljo vam je za vsa morebitna vprašanja, po koncu posega pa vam svetuje tudi glede nege kože in predelov, kjer so bila znamenja odstranjena.

Zaupajte strokovnjakom

Dovolite, da vam odločitev o morebitnem odstranjevanju znamenj olajšamo. Svetovali vam bomo, kaj je za vas najbolje, zato nam lahko popolnoma zaupate.

Naša ekipa je predana in profesionalna. Če vas zanima odstranitev znamenja, cena tukaj ne bi smela biti prva ovira, saj se zavedamo, da vam lahko ta poseg reši življenje.

Predanost

Trdno verjamemo v svoje poslanstvo in sledimo svoji viziji. Smo predani in skrbni specialisti.

Izkušenost

Naše delo temelji na večletnih izkušnjah, iz katerih smo se veliko naučili. In učijo nas še naprej.

Strokovnost

Odstranjevanje znamenj zahteva kar nekaj znanja in strokovne podkovanosti. Mi to imamo.

Kirurška odstranitev znamenja

Odstranjevanje znamenj, ki so lahko nevarna

Materina znamenja so običajno benigna (nerakava). V določenih primerih pa je odstranjevanje znamenj nujno potrebno zaradi morebitnih predrakavih sprememb. V takih primerih se lahko dermatolog odloči tudi za kirurško odstranitev znamenja (cena se razlikuje od postopka z laserjem). Ta namreč odstrani tudi večji del okoliškega tkiva, ki je v primeru nevarnih znamenj nujno potrebno. Prizadeto tkivo se odvzame v sklopu posebnega postopka, ki se imenuje biopsija. Le tega se nato pošlje na nadaljnje laboratorijske preiskave, ki potrdijo ali ovržejo diagnozo. Vsak operativni poseg na koži seveda pusti brazgotine določenega obsega. Vendar gre v tem primeru za vprašanje zdravja, ki je nedvomno na prvem mestu vsakega posameznika.

Odstranjevanje znamenj – cenik

Kot smo že omenili, odstranjevanje znamenj ni enoznačen postopek, zato je točno končno ceno težko napovedati. V kolikor se zanimate za odstranitev znamenj s pomočjo laserske tehnologije vam svetujemo, da nam pošljete povpraševanje in se naročite na prvi pregled. Tu bomo vsa vaša kožna znamenja celostno pregledali, izključili možnost nevarnih sprememb in se dogovorili glede nadaljnjega postopka. Takrat bomo lahko tudi natančno določili ceno posega, ki pa, zahvaljujoč vedno boljšim tehnološkim metodam in njihovi razširjenosti, ni pretirana. Vsak posameznik pa se lahko odloči tudi za odstranjevanje znamenj na napotnico, ki jo dobi pri svojem osebnem zdravniku. V tem primeru se strošek zniža, oziroma ga pokrije vaše zdravstveno zavarovanje. Ne glede na to, za katero obliko se boste odločili pa vam polagamo na srce, da se redno udeležujete dermatoloških pregledov.

1

POGOSTA VPRAŠANJA

Če vas zanimajo še dodatne podrobnosti o odstranjevanju znamenj, si preberite spodnja pogosta vprašanja in odgovore nanje. Prepričani smo, da boste izvedeli še kaj novega o tem področju.

Na splošno so ljudje z večjim številom znamenj bolj dovzetni tudi za nastanek nevarnega kožnega raka. Pogosto imajo ljudje s svetlo poltjo, svetlimi očmi in rdečkastimi lasmi več znamenj kot tisti s temnejšo poltjo. A to še ne pomeni, da se nevarna bolezen pri ljudeh s temnejšo poltjo, očmi in lasmi ne more pojaviti, zato je redno (samo)pregledovanje nujno za vse. Za tiste, ki imajo res veliko znamenj po telesu, pa sploh.
Znamenja in druge kožne spremembe lahko odstranimo tudi tako, da jih izrežemo. Postopek se uporablja zlasti v primerih, kadar laserski poseg ni mogoč. Poseg opravimo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da se okoliška koža omrtviči, vi pa ne čutite bolečin. Kirurška odstranitev ne traja dolgo, odstranjeno tkivo pa se pošlje na preiskave. Okrevanja v bistvu ni, morate pa vseeno paziti, da se v tednih po njem preveč ne naprezate.
Odločili ste se za odstranitev znamenja - cena je med drugim zagotovo tudi eden tistih podatkov, ki vas zanima. Kako bo potekalo samo odstranjevanje znamenj (cenik z okvirnimi cenami je dostopen v dermatološki ambulanti) je odvisno od več različnih dejavnikov, kot so vrsta in mesto znamenja, število posegov, vrsta uporabljenega laserja ter morebitna biopsija in pregled tkiva. Odločite pa se lahko tudi za odstranjevanje znamenj na napotnico. Natančno določitev terapije lahko izvedemo zgolj na pregledu, kjer vam določijo tudi točno ceno.
Odstranjevanje znamenj z laserjem velja za minimalno invaziven poseg, ki se ga večinoma relativno hitro opravi. V določenih primerih je potrebno tudi več posegov, ki zagotavljajo doseganje najboljših rezultatov. Laser na koži pusti le minimalne brazgotine, katerih nastanek pa je seveda odvisen tudi od vaše nege po sami odstranitvi. Kako skrbeti za predel, kjer je bilo odstranjeno znamenje vam bo svetoval dermatolog. Dan ali dva po posegu mesta odstranitve ne smete močiti ali izpostavljati soncu, kasneje pa si lahko pri celjenju pomagate z različnimi negovalnimi kremami, ki so temu posebej namenjene. Vsa sredstva vam bo svetoval ali predpisal zdravnik.
Lasersko odstranjevanje znamenj je postopek, pri katerem je nujna uporaba medicinskega laserja, ki je opremljen z vsemi potrebnimi certifikati in dovoljenji. Z njim lahko rokuje le usposobljen in izkušen dermatolog, ki ima opravljeno tudi licenco. Obstaja več različnih tipov medicinskih laserjev – katerega bo zdravnik uporabil je odvisno od vrste in lokacije znamenja. Za znamenja na površini kože se uporablja ablativni laser, nasprotno pa se za tista globlje v koži uporablja neablativni laser. Razlikujeta se v načinu delovanja, kateri je primeren za vas pa bo določil specialist dermatolog.