Odstranjevanje znamenj

Na splošno so ljudje z večjim številom znamenj bolj dovzetni tudi za nastanek nevarnega kožnega raka. Pogosto imajo ljudje s svetlo poltjo, svetlimi očmi in rdečkastimi lasmi več znamenj kot tisti s temnejšo poltjo. A to še ne pomeni, da se nevarna bolezen pri ljudeh s temnejšo poltjo, očmi in lasmi ne more pojaviti, zato je redno (samo)pregledovanje nujno za vse. Za tiste, ki imajo res veliko znamenj po telesu, pa sploh.
Znamenja in druge kožne spremembe lahko odstranimo tudi tako, da jih izrežemo. Postopek se uporablja zlasti v primerih, kadar laserski poseg ni mogoč. Poseg opravimo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da se okoliška koža omrtviči, vi pa ne čutite bolečin. Kirurška odstranitev ne traja dolgo, odstranjeno tkivo pa se pošlje na preiskave. Okrevanja v bistvu ni, morate pa vseeno paziti, da se v tednih po njem preveč ne naprezate.
Odločili ste se za odstranitev znamenja - cena je med drugim zagotovo tudi eden tistih podatkov, ki vas zanima. Kako bo potekalo samo odstranjevanje znamenj (cenik z okvirnimi cenami je dostopen v dermatološki ambulanti) je odvisno od več različnih dejavnikov, kot so vrsta in mesto znamenja, število posegov, vrsta uporabljenega laserja ter morebitna biopsija in pregled tkiva. Odločite pa se lahko tudi za odstranjevanje znamenj na napotnico. Natančno določitev terapije lahko izvedemo zgolj na pregledu, kjer vam določijo tudi točno ceno.
Odstranjevanje znamenj z laserjem velja za minimalno invaziven poseg, ki se ga večinoma relativno hitro opravi. V določenih primerih je potrebno tudi več posegov, ki zagotavljajo doseganje najboljših rezultatov. Laser na koži pusti le minimalne brazgotine, katerih nastanek pa je seveda odvisen tudi od vaše nege po sami odstranitvi. Kako skrbeti za predel, kjer je bilo odstranjeno znamenje vam bo svetoval dermatolog. Dan ali dva po posegu mesta odstranitve ne smete močiti ali izpostavljati soncu, kasneje pa si lahko pri celjenju pomagate z različnimi negovalnimi kremami, ki so temu posebej namenjene. Vsa sredstva vam bo svetoval ali predpisal zdravnik.
Lasersko odstranjevanje znamenj je postopek, pri katerem je nujna uporaba medicinskega laserja, ki je opremljen z vsemi potrebnimi certifikati in dovoljenji. Z njim lahko rokuje le usposobljen in izkušen dermatolog, ki ima opravljeno tudi licenco. Obstaja več različnih tipov medicinskih laserjev – katerega bo zdravnik uporabil je odvisno od vrste in lokacije znamenja. Za znamenja na površini kože se uporablja ablativni laser, nasprotno pa se za tista globlje v koži uporablja neablativni laser. Razlikujeta se v načinu delovanja, kateri je primeren za vas pa bo določil specialist dermatolog.