Pregled kožnih znamenj

Znamenje odstranimo, če pri pregledu ugotovimo, da je to sumljivo oziroma nevarno. Če torej znamenje predstavlja neko tveganje za kožnega raka, bomo znamenje odstranili bodisi lasersko bodisi kirurško, kar je seveda odvisno od samih značilnosti posameznega znamenja.
Na splošno si je treba kožna znamenja že doma pregledovati redno, kar pomeni, da bodite ves čas pozorni na morebitna nova znamenja ali spremembe obstoječih. Pregled pri specialistu je priporočljiv vsaj enkrat letno, tisti, ki ste za znamenja dovzetnejši oziroma jih imate po telesu več kot 50, pa pogosteje.
Ljudje smo si med seboj različni – tako poznamo tudi različne tipe kože, med katerimi so določeni bolj nagnjeni k spremembam kot drugi. Seveda velja opozoriti, da naj bi se preventivnih dermatoloških pregledov redno udeleževali prav vsi, določeni pa še toliko pogosteje. Posebno previdni morajo biti tisti, ki so v preteklosti že imeli ugotovljen melanom ali pa je bil ta ugotovljen pri enemu od ožjih družinskih članov. Prav tako morate biti pozorni vsi tisti, ki imate na koži nadpovprečno število kožnih znamenj (več kot 50), ste bili pogosto izpostavljeni soncu in bili opečeni, imate svetlo polt, na soncu vas hitro opeče in ne porjavite ter imate na koži pigmentna znamenja, ki v premeru merijo več kot 6 mm.
Večina kožnih znamenj na naši koži je popolnoma običajnih in razen estetskega problema ne predstavljajo večje težave. Dobro pa je, da svoja pigmentna znamenja poznate in jih spremljate. Spremembe znamenja so namreč jasen znak, da lahko znamenje postane nevarno. Pri pregledovanju si pomagajte z ogledalom in bodite posebej pozorni, kadar opazite, da je znamenje spremenilo barvo, je brez poškodbe ali drugega razloga zakrvavelo, pordelo, nabreklo ali postalo na površini belkasto, se znamenje veča ali se je spremenila debelina znamenja, znamenje srbi, peče ali ga občutite kot tujek ali pa je nastalo na novo. Diagnoze si ne postavljajte sami, ampak v najkrajšem možnem času obiščite dermatologa.
Pregled kožnih znamenj (cena je odvisna od obsega samega pregleda) zajema analizo prav vseh sprememb na vaši koži in lahko traja različno dolgo. Od tega pa je tudi odvisen končni znesek, ki ga boste odšteli za pregled kožnih znamenj – cena pa se giblje nekje med 50 in 150 evri. Pregled lahko seveda opravite tudi na zdravniško napotnico, v tem primeru stroške krije vaše zdravstveno zavarovanje.